Algblomning

 
 

Algblomning är det vi alla tycker är lite otäckt att simma i när det dyker upp i vårt fina Östersjön. Men vad är egentligen anledningen till algblomning och varför blir ytan så grumlig?

Som Ina nämnde i sitt inlägg om övergödning så leder ofta övergödning till algblomning. Algblomning kallas det när växtplankton, alltså mikroskopiskt små alger förekommer i stora mängder. Det är algerna som färgar eller grumlar vattnet vilket bildar tydliga ansamlingar på ytan. Det är inte så konstigt att vi människor upplever algblomningen på ytan obehaglig, faktiskt så ligger det något bakom de. Det är speciellt under sommaren som vissa algblomningar består av arter som kan producera gifter vilket kan innebära hälsorisker för både djur och människor[1]. Därför är det viktigt att komma ihåg att försöka undvika att bada när det är mycket algblomning samt försöka att inte få i sig vattnet[2].

 

Det är inte heller en slump att algblomning börjar dyka upp på våren och sommaren. Det uppstår oftast när vattnet blir varmare och då samtidigt fotosyntesen eftersom att dagarna blir ljusare. Algblomning upphör vanligtvis av att alg- och bakterieätande plankton äter upp överdrivna mängder av bakterier och alger i och med att de växer[3].

 

Så vad kan man göra för att undvika att algblomning ska ske? Som sagt är avgaser en viktig orsak. Då kan vi t.ex. tanka gräsklippare och utombordare med den renare alkylatbensinen. Försök även att välja fosfatfria hushållskemikalier om du inte är ansluten till ett reningsverk[4].

/Maja

Anna Thessing
2015-05-10 @ 22:05:03

Varför blir det mindre algblomning pga detta?: "tanka gräsklippare och utombordare med den renare alkylatbensinen"




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0