Företags principer vid inköp av fisk

Det kan vara svårt att veta om fisken man själv handlar från mataffären är fiskad under bra och lagliga omständigheter, därför har jag denna vecka sökt runt på två olika stora företags hemsidor för att finna information om ämnet.

 

 

 
 
Enligt ICAs hemsida följer de WWFs fiskguide vilket innebär att de så långt det går strävar efter att undvika rödlistad fisk. Att en fisk är rödmärkt betyder att den antingen är utsatt för överfiske, illegalt fiske eller att den har fiskats på ett sätt som haft en negativ påverkan på miljön. ICA skriver också att de har full koll på vad deras sortiment innehåller och på vad de säljer och att produkterna lever upp till deras krav på kvalitet, socialt ansvar och miljö. De jobbar med miljömärkningen MCS (Marine Stewardship Council), detta märke garanterar att fisken har fångats under rätt metoder. ICA jobbar hela tiden efter att hitta nya hållbara alternativ så att de miljömärkta varorna kan öka. De skriver också på sin hemsida att vill arbeta för en hållbar och ansvarsfull hushållning med naturresurserna för att ett långsiktigt fiske ska kunna säkerhetsställas.[1]
 
 
 

Findus är ett stort företag inom fryst mat i Norden, de skriver på sin hemsida om det ansvar som behövs tas och att de därför följer en lista med 10 principer.

 

1.       Laglighet- De köper inte fisk som fångats, landats eller odlats under illegala sätt.

2.       Objektiv utvärdering- De ser till att ha god information innan beslut om inköp av fisk tas. Informationen baseras på ett urval av kritiker som delar förståelsen av ansvarsfulla fiskeköp.

3.       Märkning- Findus är öppna med märkningar för att kunderna ska kunna få så mycket information om fisken som möjligt, detta för att ge konsumenten rätt att välja. De försöker också i den måtta det går att stödja miljömärkning.

4.       Marknadsföring- Findus marknadsför sitt användande av godkända stabila fiskarter.

5.       Ständiga förbättringar- De arbetar hela tiden för att ständigt förbättra inköpet av fisk samt att uppmuntra leverantörer att förbättra omständigheterna för fisken, samt att den ska fiskas på ett miljövänligt sätt.

6.       Engagemang- De engagerar sig i öppna dialoger mellan alla inblandade parter t.ex. fiskare, fiskodlare, oberoende intresseorganisationer mm.

7.       Förbud- De förbud som finns gäller hela företaget, detta för att nå en så hållbar fiskesituation som möjligt.

8.       Forskning- Findus uppmuntrar forskningen för att hitta effektivare teknik för ett uthålligt fiske.

9.       Spårbarhet- Findus arbetar för spårbarheten ”från båt till tallrik” för att säkra lagligheten på fisken, de betyder att de vill kunna utveckla spårbarheten så att en fisk kan spåras tillbaka till fångstfartyget alternativt fångstområdet.

10.   Etik och miljö- Findus samarbetar inte med företag som inte tar hänsyn till etik, socialt ansvar, miljö eller mänskliga rättigheter.[2]

 

Som konsument kan det som sagt vara svårt att veta var eller hur fisken man handlar blev fångad och egentligen är det kanske inte heller så många som orkar lägga ned tid på att ta reda på den informationen. Om vi dock ska nå ett långsiktigt fiske är det viktigt att även konsumenterna på ex. ICA gör rätt val när de handlar fisk i fiskdisken. Detta innebär att det aldrig är fel att fråga om fisken man handlar- utan snarare bara rätt!  

 
/ Ina

Lovisa Bringman
2015-05-28 @ 10:14:26
URL: http://projektostersjon.blogg.se

Hej Ina, bra att veta! har du några tips på företag man ska undvika som t.ex. köper in rödlistad fisk?

Svar: Hej Lovisa! Det är svårt att veta säkert då de flesta företagen skriver om hur de försöker arbeta för bra fiske-förhållanden. I och med det nämner de inte på sina egna hemsidor något om de köper in rödlistad fisk utan skriver att det är viktigt för dem att försöka att inte göra det. Det finns heller inga nyligen kända rapporter om företag som köpt in och sålt rödlistad fisk.
swedishfishes.blogg.se




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0